گردشگری مجازی

از طریق صفحه اختصاصی گردشگری مجازی شهرداری مسجدسلیمان در واقعیت مجازی، می توانید بدون حضور فیزیکی، از جاذبه های گردشگری شهرستان مسجدسلیمان دیدن نمایید. همچنین در صفحه جاذبه های گردشگری مسجدسلیمان می توانید تمامی جاذبه های گردشگری همراه با توضیحات را مشاهده نمایید.

با کلیک بر روی آیکون می توانید به صورت تمام صفحه، در هر پلتفرم یا مرورگری در گوشی موبایل، کامپیوتر دسکتاپ یا تبلت به صورت ۳۶۰ درجه مکان های مورد نظر را مشاهده نمایید. 

در صورتی که جاذبه های گردشگری خاصی مد نظر شماست، می توانید در قسمت نظرات و یا از طریق صفحه تماس با ما نام مکان مورد نظر خود را ارسال نمایید تا در کمترین زمان ممکن عکس های ۳۶۰ درجه آن مکان به همین صفحه اضافه گردد. 

ضمناً این صفحه به صورت مداوم به روزرسانی شده و مکان های دیگر نیز اضافه خواهد شد. 




مسجد سلیمان شهری تاریخی است که میان کوه‌های زاگرس در استان خوزستان جای گرفته است. قدمت این شهر زیبا به تمدن ایلامی‌ها می‌رسد و از شهرهای پیشگام حفاری نفت در ایران است. علاوه بر نفت، دیدنی های مسجد سلیمان از خصلت‌های کمتر شناخته شده تاریخی و طبیعی این شهر هستند.

چاه شماره یک

چاه شماره یک نام اولین چاه نفت خاورمیانه است که در منطقه مسجد سلیمان در استان خوزستان قرار دارد. اولین چاه نفت خاورمیانه در این شهر در منطقه‌ای بنام میدان نفتون درمنطقه دره خرسون (دره خرسان) در ۵ خرداد ۱۲۸۷ به نفت رسید. شروع حفاری این چاه درسال ۱۲۸۶ خورشیدی و خاتمه حفاری درسال ۱۲۸۷ خورشیدی بود. این چاه ۳۶۰ متر (۱۱۷۹ پا) عمق دارد که از آن روزانه ۳۶۰۰۰ لیتر (معادل ۸۰۰۰ گالن) نفت استخراج می‌شد. نیروی محرکه ماشین‌های استخراج نفت از این چاه از بخار آب تامین می‌شد و به استیم (STEAM) معروف بود. این چاه به «چاه شماره یک» معروف است، و هم‌اکنون در مرکز شهر مسجدسلیمان در کنار منطقه نمره یک بصورت موزه تحت نظارت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب قرار دارد.[۱] ویلیام ناکس دارسی، (۱۱ اکتبر ۱۸۴۹ – ۱ مه ۱۹۱۷) یکی از بنیانگذاران اصلی صنعت نفت و صنایع پتروشیمی، در ایران بود. او در سال ۱۹۰۰ توافقنامه‌ای با هنری دراموند ولف، آنتوان کتابچی خان و کوته برای اکتشاف نفت در ایران امضا نمود. مذاکره آنها با مظفرالدین شاه قاجار، در سال ۱۹۰۱ شروع شد. در ابتدا مبلغ ۲۰٫۰۰۰ پوند برای اکتشاف، در یک میلیون و دویست هزار کیلومتر مربع، پیشنهاد شد، که در صورت کشف نفت، این امتیاز، برای مدت شصت سال، از شاه قاجار گرفته شود. در مقابل، دولت ایران، ۱۶٪ درصد از سود سالانه این شرکت را، به خود اختصاص داد. البته دولت بریتانیا تا سالها پس از اتمام قرارداد سندیکای دارسی، از ذخائر عظیم نفت ایران، برداشت کرد و سودی بسیار زیادتر از آنچه که دارسی بدست آورد، به دولت بریتانیا تعلق یافت.




تپه باستانی کلگه زرین 







سد تفریحی تمبی

سد تفریحی تمبی با چشم اندازی زیبا که در جوار نیروگاه برق بازار تمبی قرار داشته و با منظره ای دیدنی مکانی زیبا برای گردشگران و مردم محلی مسجدسلیمان می باشد به طوری که در روز های تعطیل می توان در این منطقه تعداد زیادی از شهروندان که برای استراحتی چند ساعته به دل طبیعت زده اند را مشاهده نمود. این منطقه ی زیبای تفریحی در ۵ کیلومتری جنوب شهر مسجدسلیمان در کنار محله ی بازار تمبی واقع شده است.

پارک جنگلی تمبی

پارک جنگلی تمبی که در کنار سد تفریحی این منطقه قرار دارد به چشم اندازی طبیعی و زیبا محلی بسیار زیبا همراه با آلاچیق های ساخته شده در این منطقه مکانی به یاد ماندنی جهت گردش می باشد. این منطقه در ۶ کیلومتری جنوب شهر مسجدسلیمان در کنار نیروگاه برق تمبی قرار دارد.










پالایشگاه بی بیان

پالایشگاه بی بییان حدود ۸۰ سال پیش در چهارکیلومتری مسجد سلیمان تاسیس شد و تا سال ۱۳۵۲ مورد بهره برداری قرار می گرفت.







قدمگاه امام رضا

زیارتگاهی در میان کوه‌هایی در منطقه تمبی شهرستان مسجدسلیمان که گفتنی است امام رضا (ع) هنگام ورود به ایران از آن مکان عبور کرده‌اند.







کارخانه برق تمبی

در اواسط جنگ جهانی اول یعنی در سال ۱۹۱۷ میلادی فکر احداث کارخانه بزرگ و مناسب برای مسجدسلیمان به وجود آمد. به همین منظور کنار رودخانه تمبی بدین کار اختصاص داده شد، زیرا درآن زمان هنوز توربین­ های گازی اختراع نشده بود و مجبور بودند از توربین های بخار برای تولید برق استفاده کنند که مستلزم مصرف آب فراوان است.
کارخانه مولد برق تمبی از دو قسمت قدیمی و جدید تشکیل شده است که شرح هرکدام در ادامه می آید. شایان ذکر است اطلاعات ارائه شده در این دو بخش مستخرج از روزنامه اخبار هفته مسجدسلیمان در سال های ۱۳۳۸ و ۱۳۳۹ وآمار و ارقام ارائه شده مربوط به این مقطع زمانی است.

الف) بخش قدیم

قسمت قدیمی کارخانه دارای نه هزار کیلو وات ظرفیت است و به شرح زیر احداث شده:
اولین قسمت ماشین آلات این دستگاه که عبارت از دو توربین بخار هریک به ظرفیت ۱۵۰۰ کیلووات و ساخت کارخانه Brown Boveri سوئیس است از سال ۱۹۲۰ میلادی سفارش داده شده و در سال ۱۹۲۲ نصب شده است. بعداً دو توربین بخار دیگر که هریک به ظرفیت ۳۰۰۰ کیلو وات است در سال های ۱۹۲۵ و ۱۹۲۹ میلادی به کارخانه English Electric سفارش داده شده و به ترتیب در سال های ۱۹۲۷ و ۱۹۳۰میلادی نصب و به ظرفیت کارخانه اول افزوده شد.مقدار آبی که برای کارخانه برق و تلمبه خانه نفت که در مجاورت ان ساخته شده از رودخانه تمبی مصرف می شود تقریباً معادل هشتصد هزار گالن در ساعت است.

ب) بخش جدید

قسمت جدید کارخانه که در ساختمان مدرن و مجهز قرار دارد از سال ۱۹۴۸ که به فکر توسعه کارخانه قدیمی افتادند ایجاد شد. یعنی درآن سال سفارش دو توربین گازی هریک به ظرفیت ۴۰۰۰ کیلووات به کارخانه Brown Boveri سوئیس داده شد و این دو توربین در سال های ۱۹۵۵ و ۱۹۵۶ میلادی نصب شد. از ظرفیت برق این کارخانه برای گردانیدن کارخانه ها و غیره و همچنین به مصرف تامین برق در روشنایی منازل کارکنان استفاده
می­ شد. علاوه بر موارد مطرح شده یکسری آمار و ارقام درباره این کارخانه وجود دارد که به لحاظ بررسی سیرتاریخی این کارخانه اهمیت می­ یابد.

 




قبرستان ارامنه

با حفر موفقیت‌آمیز نخستین چاه نفت خاورمیانه در مسجدسلیمان سیل مهاجرت اقوام مختلف در جستجوی کار به این شهرستان شروع می‌شود و ارامنه هم تشکلی کوچک را در اجتماع هفتاد و دو ملت مسجدسلیمان تشکیل می‌دهند و این قبرستان کوچک یادگاری از حضور مردمی است که دیگر خیلی وقت است از این شهر کوچ کرده‌اند. قدمت این مکان که در محله نفتون و در کنار گلزار شهدا قرار دارد مربوط به ۱۰۰ سال اخیر می باشد (دوران اکتشاف نفت) و محل دفن ارامنه ای که از نقاط مختلف برای کار به این منطقه آمده بودند می باشد. تعدادی از سنگ قبر های موجود در قبرستان گرانیتی می باشد و بر روی بعضی از آنها نشان صلیب، ویولون و . . . نقش بسته است.










تپه شهدای گمنام

مجموعه فرهنگی تفریحی شهدای گمنام که از پروژه های بزرگ شهرداری مسجدسلیمان محسوب میگردد، مکانی با چشم اندازی دیدنی و با مبلمانی منحصر به فرد و دارای پارک کودکان، آلاچیق های زیبا و فضای سبز تراس بندی شده در کنال المان یادبود شهید ۱۳ ساله مسجدسلیمانی بهنام محمدی می تواند گذران خوبی برای میهمانان و گردشگران باشد.







تپه شهدای گمنام بی بی یان




قبرستان خارجی ها

گورستان ها، تاریخی ترین بخش های جغرافیایی هرمنطقه هستند. اهمیت گورستان ها حتی در شناسایی ادوار کهن و پیش از تاریخ جهان نیز روشن و قابل توجه است و در ادوار بعد و تاریخ معاصر نیز،این اماکن تاریخی جایگاهی ویژه در بررسی پیشینه و گذشته سرزمینی که در آن قرار گرفته اند دارند.

سایت تاریخی موسوم به “قبرستان خارجی ها” در ورودی شهر مسجدسلیمان و در جهت شمال، بعد از میدان دانشگاه آزاد اسلامی و بر روی تپه مشرف به روستای “زمان آباد” واقع شده است.یادگاری ازحضور نخستین کاوشگران نفتی در جنوب غرب ایران و از این جهت به عنوان شاهدی به ظاهر خاموش اما در واقع گویا و روشن می تواند یکی از ایستگاه های گردشگری نفت در شهر اولین ها باشد.

با اکتشاف نفت در مسجدسلیمان و پی ‌ریزی صنعت نفت،متخصصان فنی با ملیت ‌های مختلف و خصوصاً انگلیسی به استخدام کمپانی نفت انگلیس و ایران درآمدند. تعداد این شاغلین (به جز کارگران هندی) در منابع مختلف متفاوت است.تعداد کارکنان اروپایی در سال ۱۹۱۰ میلادی، حدوداً ۴۰ تا ۸۰ نفر تخمین زده شده و تعداد کارکنان دیگر ملیت ‌ها بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ نفر. تعداد ملیت‌های مختلف بعد از قرارداد ۱۹۳۳ به‌ مرور کاهش پیدا می‌کند.

این آمار مستند از اطلاعات مندرج در جلد دوم The history of the British petroleum company است.






مسجد جامع نمره یک







آتشکده جاویدا (سرمسجد)

آتشکده یا معبد سرمسجد یکی ازمهمترین مکان‌های تاریخی و باستانی استان خوزستان است که در شمال شرقی شهر مسجدسلیمان قرار دارد. آتشکده جاویدان (صفه سرمسجد) واقع در مسجد سلیمان بنایی متعلق به قرن هفتم قبل از میلاد است که بنا بر نظر برخی کارشناسان، معماران برای ساخت تخت جمشید از آن الهام گرفته‌اند. نوع معماری این بنا، آتشکده جاویدان اورارتویی است که مهمترین مشخصه آن استفاده نکردن از ملات و گذاشتن سنگ خشک روی سنگ خشک دیگر است. بنا به نوشته‌های پروفسور گیرشمن، باستان‌شناس فرانسوی در کتاب «ایران از آغاز تا اسلام» تخت جمشید نیز با استفاده از همین الگو ساخته شده است.
این معبد که در گذشته‌های دور همواره در آن آتشی افروخته بوده مشرف به سفه سرمسجد است که به گفته مورخان مقر حکومتی پارس‌ها بوده است.

آتشکده سرمسجد، به دستور یکی از پادشاهان بزرگ هخامنشی ساخته شده و هر کدام از سنگ‌های بزرگ معدنی به کار رفته در آن ۴ تا ۵ تن وزن دارد. برای ساخت دیوارهای این معبد هیچ نوع ملاتی به کار نرفته و با توجه به زلزله‌های مکرر در مسجد سلیمان احتمال ریزش این سنگ‌های خشکه‌چین وجود دارد.
محراب آتشکده متعلق به قرن ۷- ۸ قبل از میلاد است که شامل یک سکو به اندازه‌های ۲۰ در ۲۵ پا می‌باشد. در بخش شرقی محراب قسمتی که اکنون آتشکده می‌باشد برای عبادت ایرانیان بنا شده بود. سمت غرب ایران مقدس ویژه خدایان یونانی بوده و در سمت غربی آتشکده ۳ معبد برای ۳ تن از خدایان قدیم اختصاص داشت که ۲ تن از آنان هراکلیوس و آتنا می‌باشد.










چم آسیاب

دشت چم آسیاب در فاصله ۵ کیلومتری از شهر مسجدسلیمان و در مسیر جاده اندیکا قرار دارد.چم آسیاب به واسطه چشمه های فراوان و وجود باغات در فصل بهار پذیرای مهمانان بسیاری از اقصی نقاط استان می باشد.




معبد بردنشانده

معبد بردنشانده مربوط به دوره هخامنشیان است و در برد نشانده در ۱۶ کیلومتری مسجد سلیمان، جاده سد شهید عباسپور واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲ اسفند ۱۳۲۷ با شمارهٔ ثبت ۳۷۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

بردنشانده قدیمترین عبادتگاه رو باز ایرانی و مربوط به دوره هخامنشیان می‌باشد، که برای قرن‌ها تشریفات مذهبی، در هوای آزاد آن انجام می‌شد که نقوش برجستهٔ روی سنگهای آن مربوط به عهد اشکانیان می‌باشد و دارای سه رشته پلکانی و فرورفتگی غرفه مانند است. حدود ۷۰۰ متر طول و ۲۵۰۰ متر عرض دارد.

این مجموعه گسترده و طویل، شامل سه قسمت : کاخ محل اقامت رئیس، نیایشگاه (در شرق کاخ) و یک قصبه در شمال است.

ساختمان آن متعلق به دوره پارس‌ها و هخامنشیان است و نقوش برجسته روی آن به عهد اشکانی برمی گردد. اشیایی چند که هنگام حفاری به دست آمده نشان می‌دهند که پایه اصلی در دوره هخامنشی ساخته شده‌است. از این رو این باستانی‌ترین عبادتگاه کیش دیرین ایرانیان است.







جزیره کوشک

جزیره تفریحی و رویایی کوشک از جاهای دیدنی مسجد سلیمان به شمار می‌آید و در دل دریاچه‌ نیلگون سد شهید عباس‌پور قرار گرفته است. این محوطه‌ گردشگری را به‌دلیل وجود پوشش گیاهی متنوع، گل‌های رنگارنگ و درختان متنوع می‌توان در گروه یکی از زیباترین جزایر کشور قرار داد. شاید همین زیبایی و رنگارنگی طبیعت پیرامون این جزیره‌ شگفت‌انگیز محبوبیت آن را در بین گردشگران دوچندان ساخته است.




سد مسجدسلیمان

سد گُدار لَندَر، در شهرستان اندیکا و استان خوزستان بر روی رودخانه کارون احداث شده‌است. سد گدارلندر با ۱۷۷ متر ارتفاع از نوع سدهای خاکی می‌باشد.

از ویژگی‌های بارز این سد دریچه‌های قطاعی سرریز آن است که بزرگ‌ترین در جهان محسوب می‌شود. همچنین نیروگاه این سد بزرگ‌ترین نیروگاه جریانی کشور به حساب می‌آید. ظرفیت این نیروگاه ۲۰۰۰ مگاوات است که در دو فاز ۱۰۰۰ مگاواتی اول و ۱۰۰۰ مگاواتی طرح توسعه اجرا شده‌است. مراحل احداث این سد در تابستان سال ۱۳۷۰ آغاز شده و سال ۱۳۸۰ به پایان رسیده‌است. فاز نخست نیروگاه آن در سال ۱۳۸۱ و ۱۳۸۲ و فاز طرح توسعه آن نیز طی سال‌های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ وارد مدار شده‌است. تولید انرژی سالیانه این نیروگاه زیرزمینی ۳۷۰۰ میلیون کیلووات ساعت است. نیروگاه گدار لندر در سال ۱۳۹۲ برای سومین سال متوالی موفق به کسب مقام نخست تولید انرژی الکتریکی برق آبی کشور شد.

پروژه آبرسانی به شهر مسجدسلیمان از جمله پروژه‌های مهمی است که در حاشیه این طرح انجام شده‌است. به این منظور یک تونل به طول ۱۱۶۰ متر حفاری شده و یک خط لوله انتقال آب از دریاچه سد به آب‌گیر آب آشامیدنی شهر مسجدسلیمان به طول ۲۷۰۰ متر احداث گردیده‌است.




سد شهید عباسپور

سد شهید عباسپور یا سد کارون ۱ یکی از بزرگ‌ترین سدهای ایران است که بر روی رودخانه کارون در جنوب باختری ایران احداث شده‌است. این سد در استان خوزستان و در ۵۰ کیلومتری شمال شرقی شهرستان مسجد سلیمان، واقع شده‌است. سد کارون ۱ بتونی دوقوسی است. ارتفاع تاج سد از پی، ۱۸۸ متر وطول تاج آن ۳۸۵ متر می‌باشد. این سد، از اولین سدهای ساخته شده در ایران و خاورمیانه است که ساخت بدنه ی آن در سال ۱۳۴۴ آغاز و تا سال ۱۳۵۴ ادامه داشت.






پارک جنگلی تمبی

پارک جنگلی تمبی که در کنار سد تفریحی این منطقه قرار دارد به چشم اندازی طبیعی و زیبا محلی بسیار زیبا همراه با آلاچیق های ساخته شده در این منطقه مکانی به یاد ماندنی جهت گردش می باشد. این منطقه در ۶ کیلومتری جنوب شهر مسجدسلیمان در کنار نیروگاه برق تمبی قرار دارد.




دشت شیمبار

دشت شیمبار یا شیرین بهار، مرز استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری است که ۷۵ کیلومتری مسجدسلیمان قرار دارد و با ده هزار نفر جمعیت پراکنده روستایی و عشایری یکی از پرجاذبه‌ترین نقاط تفریحی این شهرستان است.اکثر مردم این سرزمین از ایل موری و گمار می‌باشند.از دیدنی‌های دشت شیمبار کوه قلندران است که درگذشته پناهگاهی برای یاغی‌ها و مخالفین حکومت‌های وقت بود.دشت پر از انگورهای یاقوتی است که مالک خصوصی ندارد.

شیرین بهار دارای طبیعت بسیار زیبا، بکر و نادر بوده که در نوع خود کم نظیر است. با قرار گرفتن مناظر طبیعی، آثار تاریخی و فرهنگ قومی درکنار هم، این منطقه استعداد تبدیل شدن به یک مکان توریستی را به شدت داراست.




هتل لامردون ایل







شهرداری مسجدسلیمان 







عکاسی، گردآوری و تنظیم: امیر حیدری